Mijn Florijn

zondag, april 30, 2006

Sparen … vechten tegen inflatie

Zoals zo velen, wil ik ook wel een appeltje voor de dorst bewaren. En de eerste kleine stap daarvoor is geld op een spaarrekening zetten. Dat moet makkelijk, snel en simpel zijn.
Dat is niet het probleem sinds de introductie van allerlei internet spaarvormen Maar de rente vergoedingen zijn gestaag aan het dalen. Ze zijn zo laag dat als je rekening houdt met de inflatie je misschien beter helemaal niet moet gaan sparen… maar gewoon je geld uitgeven.

Een handige graad meter is sparen.pagina.nl die sinds jaar en dag een top vijf publiceert. zonder condities, met condities en deposito’s. Als je te frequent kijkt naar deze site dan ben je rekening na rekening aan het openen om hier en daar een tiende procent meer te krijgen. Dat is niet handig want geld verplaatsen kost ook geld (valuta dagen van banken). Maar het geeft wel een aardige indicatie van wat er op de ‘markt’te krijgen is en traditie getrouw is dit het hoogst bij kleine en buitenlandse (Turkse) banken. Als dat verschil erg hoog is dan is het overwegen waard om daar een rekening te openen. Ook de geldgids van de consumentenbond publiceert een lijst.

zo af en toe zit er een aardig nieuwtje bij zoals bijvoorbeeld spaarcomfort van Aegon en nu ASN ideaal sparen, die een hogere vergoeding geven met als voorwaarde dat je iedere maand een minimaal bedrag stort. Maar Aegon heeft blijkbaar genoeg klanten of spaargeld binnen want ze hebben de rente langzaam laten zaken tot een normaal nivo en komen niet meer in de top 5 voor.

Vreemd genoeg wordt op deposito’s (en dan zet ik m’n geld en vaak een minimaal bedrag) voor langere tijd weg. Niet veel en vaak zelfs minder geld vergoed.

Een grappige variant is het klim spaar deposito van de Friesland bank, waaraan je eerst een jaar vast zit en daarna voor 5 jaar, maar ieder jaar wordt de rente vergoeding verhoogd. Bij deze nog steeds dalende rente, is dit een goede keus geweest. Maar ja je geld staat wel vast.