Mijn Florijn

dinsdag, mei 02, 2006

De rente per kilo

Vandaag was te lezen dat Minister Zalm de maximale rente tarieven niet meer hoeft te verhogen en dat postorder bedrijven hun bron van inkomsten voor een gedeelte kwijt zijn. De doelstelling is om mensen een minder grote kans te geven om via deze weg in financiele problemen te komen.

Op zich een goed streven, maar het begin is al fout. Wat vaak aan de buitenkant minder duidelijk is, bedrijven die iets aanbieden op afbetaling verdienen daar vaak flink aan omdat ze rente berekenen die op of tegen dat maximum zit. Echter niet rente zoals op een gewone lening, maar gewoon verwerkt in het aflossings bedrag of er wordt een kleinere tijds eenheid gebruikt om de rente uit te drukken (1% per maand, klinkt minder erg dan 12% per jaar). Dan valt het minder op dat de rente eigenlijk zeer hoog is. Stel dat deze bedrijven alleen een percentage per jaar mogen gebruiken in hun uitingen dan zou je eerder schrikken.

Maar zoals in de albert heijn keurig bij ieder produkt staat wat de prijs is per standaard hoeveelheid (kg, liter) en je daarmee veel beter twee produkten kunt vergelijken, kijkt niet iedereen naar deze kleine lettertjes. Let de volgende keer maar eens op als u een kip filet koopt die per 1 en die per 4 verpakt is en kijk naar de kilo prijs of als u twee verschillende merken hagelslag vergelijkt!

Het is altijd handig om te kijken of je het een en ander niet op een andere manier kan financieren.
Je ontkoppelt de koop van de financiering en kan dan de financiering op zich vergelijken en bekijken. Niet alleen is dat vaak goedkoper, je hebt bij directe betaling bij een koop vaak meer onderhandel ruimte voor kortingen. Nu zijn we niet een volk dat veel onderhandelt over de prijs, maar daar valt ook wat op te verdienen, zeker bij grotere uitgaven. Al zie ik weinig onderhandel ruimte bij postorder bedrijven.

Tenslotte is het ook altijd van belang om te kijken, naar spaar potjes. Want als je daar minder renet krijgt dan de effectieve rente die je moet betalen op de afbetaling ben je een dief van je eigen portemonnee