Mijn Florijn

donderdag, juni 17, 2010

Als olie door de golf loopt

In analogie met de uitdrukking ‘ when blood runs to the streets …’ is het wel eens aardig om naar British Petroleum (BP) te kijken. Een gaatje in de pijplijn die (oa door media geweld) de koers van het aandeel halveert. De laatste paar dagen lijkt de kentering een beetje te zijn gevonden (in de koers, helaas niet in de lekkage) maar zeker is dat niet.

Ik kwam op een prachtig artikel in Beleggers Belangen (ere wie ere toekomt) waarbij een aardige suggestie werd gedaan om van deze situatie gebruik te maken.

De uitspraak van Buffet over bloed doelt er op dat je een goed aandeel met een goede discount kan krijgen en je het dan dus moet kopen. Dat er een over reactie is rond het aandeel BP is duidelijk, maar de gevolgen nog niet helemaal (er zijn zelfs overspannen reacties dat de waarde nog wel eens kan halveren). Dus ondanks BP in de uitverkoop bakken ligt zijn er nog wel wat vraagtekens. Maar dat is ook het risico van beleggen, echter de onderliggen de cijfers van BP (dat niet alleen dit platform heeft) zijn wel zo dat het risico lager moet zijn dan er nu wordt geprijsd. Vandaar de suggestie van Karel Mercx om een put optie te verkopen wel een extra goede is, je stelt de koop iets uit (verlaging van het risico), maar krijgt wel al een premie (onzekerheid van anderen). De termijn van de optie (einde van het jaar) moet voldoende zijn om de onduidelijkheid van huidige situatie uit te zitten.
Want wat zijn de scenario’s waar we aan kunnen denken

1. BP heeft het lek boven :-) in de komende weken, maanden) en de schade is bekend en dit zal impact hebben op de lange termijn voor BP, maar de onzekerheid is weg en de koers zal dan ook minder onzeker worden. Tegen de tijd dat de optie afloopt heb ik een goedkoop aandeel gekocht (als de prijs onder de PUT blijft) of als de stijging erg hard gaat m’n premie verdiend. Weliswaar zal de winstgevendheid van BP aangetast worden (door de aanklachten en wellicht strengere eisen), maar vergeleken met de concurrenten is een discount van 50% ruim voldoende om dit te compenseren.
2. Het lek komt niet boven en BP verdwijnt (nationalisatie, koop of faillissement …). Als dit gebeurt zal het zijn voor het einde van het jaar, de media en politiek zit er nu zo boven op dat als het echt mis moet gaan, het ook snel kan gaan. De afgelopen jaren hebben laten zien dat ook solide giganten met sentiment snel kapot gemaakt kunnen worden. Het aandeel is dan waardeloos en daarmee m’n optie ook, maar dat is geen probleem want ik heb m’n premie al binnen.

Labels: , , , ,