Mijn Florijn

maandag, maart 15, 2010

Old day marketing

Een ding dat de heren van Brand New Day kunnen is de aandacht opzich vestigen. Na een interview in het FD met de heer Wabeke is er een discussie los gebarsten over hoe agressief de campagne is. Het feit dat er zoveel ophef over is betekent dat er een kern van waarheid in zit. Net als indertijd met Binck (wellicht iets beperkter vanaf het begin) is het zowieso goed dat de markt van koopsompolissen verder wordt opgebroken. In een van mijn eerste posts in oktober 2006, heb ik me al verbaasd over het feit dat de koopsom polis een verzekering is terwijl (zeker bij beleggen) er niks verzekerd is. Het enige redelijke alternatief dat ik toen kon vinden was van Robeco. Echter bij de overdracht van RoZeker naar Interpolis is het een stille dood gestorven. Introductie van banksparen heeft dit een beetje open gebroken. Toch was de zoektocht naar een goed produkt vorig jaar nog erg moeilijk. De aanbieding van Zwisterleven die ik had, is eigenlijk een lachertje. Het bedrag dat ik inleg wordt in de 25+ jaar verdubbeld (maar dat is eigenlijk niet eens genoeg om de inflatie bij te houden) en een garantie van de inleg van 90% bij overlijden is geen verzekering.
Inhoudelijk is er ook kritiek op het product met Harry Geels voorop. Ondanks dat sommige van zijn kritiek correct is, is een 25+ jaar inleggen van 50-50 verdeling MSCI index tracker en staats obligaties misschien niet het beste idee maar de duidelijkheid en simpliciteit is zeker een pro. Het is aardig in lijn met de ideeën van Graham (zie eerdere post) Trouwens het is bij de pensioen inleg niet toegestaan te switchen (zoals de heer Geels beweerd) en er wordt naar de afloop datum afgebouwd in aandelen. Dat met een middeling van maandelijkse inleg is een redelijke garantie van spreiding.

Ok met actief beheer zou ook meer gehaald kunnen worden, maar daar staan vaak ook meer kosten tegen over. Enige kritiek punt zou kunnen zijn de 0,5% beheer vergoeding als je zo’n eenvoudig produkt hebt. toch is dit nog steeds 2% onder de norm van de heer Wabeke. Maar goed vol spanning wacht ik op de nog betere produkten!

Labels: , , , , , , ,